Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Βιβλιοκριτική : «Κάτω από το κρεβάτι», του Γιώργου Γιώτσα.


Κάτω από το κρεβάτιΚάτω από το κρεβάτι by Γιώργος Γιώτσας
My rating: 5 of 5 stars

Όταν πήρα το βιβλίο και πριν το διαβάσω, είχα ένα άγχος. Έλεγα από μέσα μου «Τον Γιώργο τον έχεις γνωρίσει. Αν δεν σου αρέσει το βιβλίο, θα είναι δύσκολο να γράψεις κάποιο κακό σχόλιο για την γραφή του. Από την άλλη πρέπει να είσαι αντικειμενικός.» Ευτυχώς ο Γιώργος με έβγαλε από τη δύσκολη θέση όταν ξεκίνησα να διαβάζω και να τελειώνω μία μία τις ιστορίες! Θα έλεγα την αλήθεια και δεν χρειαζόταν να μην είμαι αντικειμενικός! Όλες οι ιστορίες δουλεμένες, σου έδιναν την αίσθηση πως η πένα αυτή ήθελε να γράψει κι άλλο κι άλλο κι άλλο! Αν έχεις την τύχη να τον έχεις γνωρίσει, μπορείς σχεδόν να τον ακούς να διαβάζει κάποιες από τις ιστορίες ενώ τις διαβάζεις και αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να το πετύχεις εύκολα!
Θα ήθελα να διαβάσω και κάτι σε μεγάλη φόρμα (και θα το κάνω!). Σίγουρα το διήγημα είναι στα χωράφια του.
Ας εστιάσουμε στις ιστορίες που έχει η συλλογή, χωρίς spoilers! Το Φεγγάρι των νεκρών, το μεγαλύτερο από τα διηγήματα, έχει μια δυνατή υπόθεση που σε κρατάει μέχρι τέλους σε αγωνία. Ακολουθείς την ηρωίδα σε δύσβατα μονοπάτια και έχεις την εικόνα εκεί μπροστά σου! Στο δεύτερο διήγημα τη Νεράιδα, θα πω πως οι περιγραφές ήταν δυνατές, ταξίδεψα κι εγώ στον τόπο της ηρωίδας και όλη αυτή η αίσθηση του θρύλου στο χωριό και του παιδικού φόβου το έκανε ένα από τα αγαπημένα μου! Και θα ήταν το αγαπημένο μου, αν δεν υπήρχε ο Τίμοθι! Ο Τίμοθι ήταν το αγαπημένο μου. Μην ρωτάτε γιατί! Κάποια πράγματα απλά συμβαίνουν μέσα σου και ταυτίζονται με αυτά που διαβάζεις. Έχω πει στον ίδιο το γιατί!
Τέλος από όλα τα υπόλοιπα θα πω ότι ξεχώρισα τη Βέρα Mushroom για τον απλούστατο λόγο ότι η υπόθεση και η γλαφυρή περιγραφή της ιστορίας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από πρωτοκλασάτες ιστορίες του εξωτερικού! Ήταν ακριβώς κάτι τέτοιο!
Είμαι σίγουρος πως τα καλύτερα είναι παρακάτω και πρέπει να βρω τον χρόνο να τα διαβάσω!
Υ.Γ.: Αν πέσει στα χέρια σας και δεν θέλετε να το διαβάσετε (δεν μπορώ να φανταστώ το γιατί, αλλά συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες!) θέλω μια χάρη! Διαβάστε την εισαγωγή! Αξίζει μόνη της όσο ένα διήγημα (ίσως και παραπάνω γιατί αναφέρεται στην αλήθεια του ίδιου του Γιώργου...).

View all my reviews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραφτείτε για προσωπική επικοινωνία και νέα με τον Συγγραφέα!

Subscribe

* indicates required

Intuit Mailchimp

Τελευταία Νέα

Το πρόσωπο της μάσκας

Το καρναβάλι είχε τελειώσει. Κόσμος ακόμα στους δρόμους, όμως σε λίγο ξημέρωνε και σιγά σιγά επέστρεφαν όλοι για ύπνο. Ο αρχικός ενθουσιασμό...

Δημοφιλείς αναρτήσεις